Poker – Kort förklaring

 

Du känner antagligen redan till spelet poker. Det är frågan om att satsa pengar eller poäng utifrån kvalitén på dina kort och sluta med att raka in potten. Själva namnet är av tyskt ursprung, “Pochenspiel”, som betyder ungefär “Skrytspel”.

De olika varianterna av spelet kan delas in i tre huvudkategorier.
1. Draw Poker är det vi skandinaver kallar Standard Poker. Varje spelare blir tilldelad fem kort och kan därefter försöka förbättra sin hand genom att byta ut ett eller flera kort. Denna variant var popular i revolvermännens och kofösarnas tidsålder; därför dyker spelet upp varje äkta western-film.

2. Stud Poker. Nackdelarna med Draw Poker blev snart uppenbara. Det finns bara två bud-omgångar, en före och en efter byte av kort. Dessutom har du mycket lite information att värdera dina motspelares händer med, något som gör spelet väldigt dominerat av sannolikheter och lite av fakta. Och här kommer Stud Poker in i bilden.

– I 5-kort Stud får varje spelare först ett dolt kort och ett synligt kort. En bud-omgång följer, innan spelarna får ännu ett öppet kort och en runda nya satsningar är igång. Totalt mottar spelarna fyra dolda kort och ett öppet, och det är fyra bud-omgångar.

7-kort Stud utforskar egenheterna i Stud-poker i ännu högre grad, och anses vara den mest spelade varianten efter Andra Världskriget. Var spelare får sju kort, där de första två och det sista är dolda. Den bästa handen bestående av fem av de sju utdelade korten vinner spelet. Med en mängd kort av bägge slag, både öppna och dolda, och hela fem bud-omgångar, finns det något för varje smakriktning. Både psykologen och matematikern i dig kommer till sin rätt. Myntets baksida är att detta gör spelet till en av de svåraste pokervarianterna att behärska. Den stora mängden bud-chanser leder också till större potter. En bra sak om du gillar hög risk, en dålig sak om du är den försiktiga typen.

3. Widow Poker är också en mycket populär pokertyp idag. Termen ‘widow’ (änka) syftar på den serie av gemensamma kort som ligger med framsidan upp, mitt på bordet, och utgör en del av alla pokerhänder. Holdem och Omaha är två viktiga undervarianter av detta spel.

– I Holdem får varje spelare två dolda kort. Dessa kort kan du kombinera med fem gemensamma kort (änkan) för att bilda den bästa möjliga femkorts-handen. Detta är det mest populära spelet bland professionella spelare.

– Omaha är inte så olikt; den största skillnaden är att varje spelare mottar fyra privata kort, inte två. Två av dessa, varken mer eller mindre, måste kombineras med tre av änkekorten. Det är förstås enklare att få en bra hand i Omaha än i Holdem, något som kan lura dig att tro att Omaha är en slags ‘light’ version av Holdem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *